Orzechy włoskie- które są dojrzałe?

Kiedy przychodzi sezon jesienny pierwsze co robimy, to wędrujemy do naszych przydomowych ogródków oraz sadów w poszukiwaniu owocnych zbiorów czy to warzyw, czy fruktów oraz ziół i roślin wrześniowych. Zdecydowanie sadownicy i ogrodnicy w Polsce mają w czym przebierać, jeśli chodzi o odmiany typowo jesienne. Wśród bardzo szeroko rozpowszechnionych gatunków warto natomiast wyszczególnić między innymi orzechy włoskie park maszynowy Legnica o których więcej w dalszych częściach.
Orzechy włoskie są zbierane w różnym czasie, ale wrzesień to najczęściej okres dojrzałości tych owoców. Wyjątkiem jest robienie orzechówki, czyli popularnego polskiego trunku, który wymaga zwłaszcza zrobienia nalewki z niedojrzałych roślin. W przypadku orzechów włoskich typowo na wypieki, jako przegryzka czy obróbka w kuchni, konieczne jest poczekanie całego sezonu letniego i po wakacjach, kiedy następuje wrzesień możemy przystępować do działania w ogrodzie, zbierając owoce orzecha.

Orzech składa się z owocu, który spożywamy oraz jego otoczki w postaci łupinki. W przypadku dojrzałych orzechów włoskich, nie ma żadnych wątpliwości, bowiem sam ich wygląd podpowiada, czy są one dojrzałe czy nie. W jaki sposób można to poznać? Przede wszystkim niezbędne jest określenie, że orzechy włoskie stanowią gotowe do jedzenia rośliny, kiedy ich łupina, czyli otoczka będzie samoistnie odpadała. W przypadku orzechów niedojrzałych, tak nie będzie, a ponadto one dadzą radę się przeciąć na pół nożem, bowiem nie będą jeszcze na tyle stwardniałe, co orzechy już dojrzałe.
Autor artykułu: